Linn Kjøllmoen, gründer av TextMe AS

Hva velger du? Det er opp til deg om du vil gå via .com eller .org

WordPress er ikke bare WordPress. Bloggportalen WordPress.com er nemlig ikke det samme som en WordPress.org-side. Men hva er egentlig forskjellen, og hva burde du velge?

Alternativ 1: WordPress.com

WordPress.com er en bloggplattform, der du som bruker logger deg inn og oppretter en blogg på WordPress’ plattform og server. På denne plattformen følger du WordPress’ regler og vilkår. Du får en egen URL (altså en nettadresse) der du selv velger navn, etterfulgt av wordpress.com. For eksempel: https://linnhusby.wordpress.com/

Denne bloggplatformen fungerer bra for:

  • Deg som er ganske fersk, og ønsker å prøve ut blogg-konseptet.
  • For en blogg med et tidsbegrenset perspektiv.
  • For en portefolio/underside

Hvilken platform velger du? Photo: Rawpixel.com

Alternativ 2: WordPress.org

Så til WordPress.org – hva er så dette? Enkelt forklart er dette alt tilbehøret du kan bruke. Blant annet WordPress-maler og alt som tilhører WordPress – gratis nedlastbart.

Ulempen er: Her får du ikke «automatisk» en nettadresse eller en server, med en allerede eksisterende bloggplattform å logge deg inn på. Du må derfor kjøpe dette separat. Altså trenger du:

For teknisk?

Føles .org og .com som et forvirrende rot? Photo: Photo by Steve Harvey on Unsplash

Ble dette allerede litt for teknisk? Fatt mot. Det finnes mange enkle guider til hvordan du på egenhånd setter opp en blogg med en WordPress.org-template. Og det stopper ikke med «en blogg» – så snart du har en WordPress.org-side er mulighetene endeløse, og din egen nettside med betalingsløsninger og mye mer, er bare få klikk unna.

Blir det ikke dyrt?

Kjøpe? Blir det ikke dyrt med en .org-side da?

Vel, egentlig ikke. Grunnen til at mange velger denne løsningen er at du uansett må kjøpe de samme funkjsonen i WordPress.com som i WordPress.org. Hos .com må du oppgradere til permiumkonto for å få samme tilbehør og maler som hos .org. En URL koster omtrent en 100-lapp i året, og leie av webhotell koster deg omtrent en 500-lapp i måneden.

Premium-funksjon – eller bli din egen herre?

En annen grunn til at mange velger .org-løsningen er muligheten for egen nettside. Du bruker kun en WordPress-mal, men nettsiden er din. En premium .com-blogg er WordPress sin – ikke din. Med en WordPress.org-side kan ingen begrense deg i noe som helst – du er helt din egen herre.

Men, et viktig poeng: Det er viktig å understreke at selve bruken er den samme på begge to – både .com og .org-versjonen. Man bruker disse for å lage en blogg eller en nettside for å profilere din bedrift.

Forskjellen er at du får ditt innhold på din nettside hvis du blogger via en .org-template (+ url og webhotell), mens du via .com må forholde deg til WordPress sine gjeldende regler og retningslinjer for denne gratis-portalen.