Linn Kjøllmoen, gründer av TextMe AS

Se for deg kundene dine. Hvem er de? Hva gjør de?

Og ikke minst, hvorfor vil de velge deg og din bedrift?

Bedriften din har nok et ønske om hvem som er din perfekte kunde. Du vet: den kunden som er strålende fornøyd, som gir gode tilbakemeldinger og fungerer som ambassadør for bedriften din. Og viktigst av alt- som får sitt problem løst av deg.

De verdifulle kundene

Bedriften din må være den absolutt beste løsningen på kundens problem, ikke en middelmådig løsning.

Du må kjenne dine personas for å vite hvordan du skal appellere til dem via markedsføring. Det er ikke lenger noe poeng å prøve å nå “alle”. Hvorfor bruke tid og penger på å nå noen som ikke er interessert? Bruk heller disse ressursene på de kundene som er aktuelle og oppnåelige.

Husk at ikke alle kunder er “gode” kunder. Kaprer du kunder som ikke egentlig er din ideelle kunde kan det skape større skade enn verdi.

Her er et eksempel på hvordan du kan sette opp din persona og hvilke kriterier som er viktig. Persona’en, når den er ferdig, skal du hele tiden se for deg at du skriver til og retter deg mot.

Dette er Text Me’s mal på hvordan en persona kan se ut. Du samler gjerne data i et exel-ark, men presenterer det i en slik mal. Dermed er det enkelt å hente frem og få oversikt over hvem persona er.

Hva er personas?

Personas er som en fiktiv person som utgjør din ideelle kunde. De eksisterer, og er sammensatt av visse egenskaper som gjør at de velger nettopp deg som bedrift. Personas’en utgjør en slags profil på idealkunden, der ulike personlige egenskaper skiller den ut fra de mer generelle målgruppene, og viser deg hvem som handler hos deg.

Se for deg kundene dine. Hva gjør de? Skriv på et språk de liker og forstår.

Hvorfor trenger du personas?

Ved å rette markedsføringen direkte mot kunder som er interesserte har du større sannsynlighet for at dette fører til leads og salg.

Ved å tilspisse ditt budskap er det enklere å føre kundene ned kjøpstrakten, nettopp fordi budskapet ditt er relevant.

Husk: Det nytter ikke å selge gulrøtter til en som vil ha stearinlys.

Bedriften din trenger personas for å forstå kundene, og for å vite hva som er relevant for dem. Husk at du også skal være målgruppen til dine kunder, og de må derfor kunne relatere seg til deg.

Ved å ordlegge deg etter hvem kundene dine er skaper dette en sterkere relasjon. Hvis din målgruppe befinner seg innen B2B (Bedrift til bedrift) kan det være lurt å formulere ditt budskap etter dette. Sikt deg direkte inn på det som kjennetegner din kunde, og si “til din bedrift” fremfor “deg”, eller hold språket akademisk hvis du satser på kunder der nøkternhet og språklig «seriøsitet» er viktig for den spesifikke mottakeren.

Jo sterkere relasjon kunden får til deg, jo mer relevant blir du.  Du får dermed kartlagt hvem kundene dine er, hva de ønsker, og hvordan bedriften din blir løsningen for dem.  

Hvordan bidrar personas?

Kundene dine står ofte overfor et problem eller mangel på informasjon i sin ferd mot ditt produkt, tjeneste eller bedrift. Ulike personas viser hvilke utfordringer idealkunden din møter, og hvordan du kan løse dem.  Personas viser derfor hvem kundene dine er, når du bør nå ut til dem, og hvordan du kommuniserer best.

Bruker du litt tid på å lage grundige profiler på dine kunder vil du merke enorm effekt av din markedsføring.

I følge HubSpot kan solide personas føre til:

  • Innhold som føles relevant og personlig vil gi opptil 14 % flere klikk på e-post og nyhetsbrev
  • Nettsiden føles 2-5 ganger mer effektiv og tilrettelagt for dine personas
  • Konverteringen via kjøpstrakten kan øke med opptil 10%

Hvordan finner du din personas?

Du vet egentlig hvem dine personas er. Dine personas er idealkunden for bedriften din, og er den kunden som best får sine problemer løst av deg. Som nevnt er ikke alle kunder “gode” kunder. Dermed baseres ikke personas på hele kundespekteret ditt, men på den kunnskapen dere har om de reelle gode kundene. Du må bare spesifisere hvem de er.  Hvem ønsker dere egentlig å ha en kunderelasjon med?

Personas skal i stor grad baseres på kunnskap om de kundene du allerede har, men med et snev av en fiktiv biografi.

For å kartlegge dine personas er det lurt med en workshop. Du som bedriftseier må bli utfordret på hvem idealkunden din er.

Denne fiktive biografien inneholder ofte:

  • Alder
  • Kjønn
  • Sivilstatus
  • Yrke og/eller utdanning
  • Interesser

Dette finner du ofte ved å spørre eksisterende kunder ved enten intervju eller spørreskjema. Du kan også snakke med salgsavdelingen- de kjenner ofte kundene sine meget godt.